Edukacija mladih- zalog budućnosti

Obilježen Školski medni dan

U više od 800 osnovnih škola u Hrvatskoj održan je medni dan. Tim povodom svi učenici prvog razreda osnovnih škola dobili su staklenku meda hrvatskih pčelara te na taj praktični način učeni o važnosti meda i njegovog uključivanja u prehranu.

Školski medni dan obilježen je 7. prosinca u osnovnim školama na dan Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara. Učenicima prvih razreda osnovnih škola podijeljeni su paketići s Medom hrvatskih pčelinjaka u nacionalnoj staklenci za med volumena 370 mL, edukativnom slikovnicom i letkom. Uz to sudjelovali su u raznim edukativnim programima namijenjenima shvaćanju važnosti pčela i pčelarstva za sveukupnu prirodu i bio raznolikost. Tom prigodom potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić prisustvovao je svečanosti obilježavanja Školskog mednog dana, u Osnovnoj školi Kajzerica u Zagrebu.

„Nema do domaćeg meda, meda naših pašnjaka, šuma, livada, njiva. Nedavno smo predstavili nacionalnu staklenku za med koja našim domaćim pčelarima pomaže u konkurenciji sa stranim medom na tržištu, a danas smo posebno izdanje te staklenke napunjene domaćim medom podijelili prvašićima diljem zemlje. Koliko je med zdrav izbor ne moram posebno naglašavati. Ipak, važno je djecu na vrijeme educirati o hrani i podrijetlu hrane kako bi kao odrasli ljudi odluke o svojoj prehrani donosili na dobrim temeljima." – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić.

Ministar Tomislav Tolušić školarcima je dijelio teglice meda i slikovnice povodom Školskog mednog dana u OŠ Kajzerica

Tijekom školskog mednog dana škole su u suradnji s pčelarskim udrugama organizirale i razna edukativna događanja i na taj način učenike pobliže upoznale s važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivredu i bioraznolikost na planeti Zemlji.

Ciljevi Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka su povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti zdrave prehrane i nutritivnim vrijednostima meda, kao i educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Školski medni dan jedna je od mjera iz Programa školskog mednog dana i promocije hrvatskih pčelinjaka, kojeg je donijela Vlada RH na sjednici održanoj 24. listopada 2018. godine, a provode ga Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska poljoprivredna agencija i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju koja je provela Javni poziv za sudjelovanje u ovoj mjeri. Prijavljene su 843 osnovne škole i 36.307 učenika prvih razreda, a med su isporučila 190 pčelara koje su škole odabrale.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*